fbpx

Πώς να φτιάξετε μια ιστοσελίδα το 2020 – Οδηγός βήμα προς βήμα

Πίνακας Περιεχομένων

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ: Πως να φτιάξετε μόνοι σας το πρώτο σας site!

Μάθετε πως μπορείτε σήμερα να κατασκευάσετε το δικό σας site σε WordPress, χωρίς να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού.

Η μόδα του do it yourself έχει αγγίξει και τον χώρο της κατασκευής ιστοσελίδων. Και ενώ υπάρχουν πάρα πολλές δωρεάν υπηρεσίες και site κατασκευής ιστοσελίδων, δεν θα μπορέσετε ποτέ να αγγίξετε το SEO και τον ανταγωνισμό μιας επαγγελματικής ιστοσελίδας κατασκευασμένης στο δημοφιλέστερο και καλύτερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου παγκοσμίως, το WordPress!

Άμα έχετε χαμηλό προϋπολογισμό και θα θέλατε οπωσδήποτε να φτιάξετε μια ιστοσελίδα μόνοι σας, τότε θα πρέπει σίγουρα να διαβάσετε παρακάτω.

Πως ξεκινάμε με την κατασκευή μιας ιστοσελίδας σε WordPress;

Αρχικά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πως οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε με γνώμονα το SEO και την ορατότητα που θα έχει η το site μας στις μηχανές αναζήτησης και στην Google. Έτσι θα αποφύγουμε κάποιες σχεδιαστικές τάσεις στο web design που θα μας οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε.

Για να απλοποιήσω την διαδικασία, θα πρέπει να τη χωρίσω σε βήματα, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πρώτα την σειρά που έχουν τα πράγματα στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας αλλά και για να μπορούμε να εστιαστούμε σε ένα πράγμα την κάθε φορά.

1. Επιλέγουμε ένα SEO domain name

Η επιλογή του ονόματος χώρου της ιστοσελίδας μας είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της ιστοσελίδας μας στο μέλλον, κοντινό και μακρινό. Θα πρέπει να επιλέξουμε ή ένα domain name που να έχει τη λέξη κλειδί που μας ενδιαφέρει ή να είναι η φίρμα μας στην περίπτωση που πρόκειται για brand name.

Για να επιλέξετε όνομα χώρου θα πρέπει να δείτε ποιο είναι ελεύθερο προς κατοχύρωση στο Papaki.com. Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς για να το κατοχυρώσουμε για εσάς.

2. Επιλέγουμε ένα ελληνικό hosting

Στην GateNet διαθέτουμε servers στην Αθήνα αλλά και στη Γερμανία και Ολλανδία. Για την ελληνική αγορά θα πρέπει να έχουμε ελληνικό hosting για λόγους ταχύτητας φόρτωσης αλλά και για SEO ειδικά στις κινητές συσκευές.

Μετά την τελευταία αλλαγή του αλγορίθμου της Google για τα κινητά και τα tablets, είναι πολύ σημαντικό η ιστοσελίδα μας να φαίνεται στα γεωγραφικά αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

3. Εγκαθιστούμε το WordPress χειροκίνητα με τη γλώσσα της αγοράς στόχου μας

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΑΘΗΝΑ

Η αυτόματη εγκατάσταση του WordPress δημιουργεί πολλά προβλήματα στο SEO και στην βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας μας. Θα πρέπει η εγκατάσταση να γίνεται χειροκίνητα και στο πρώτο επίπεδό του hosting μας και όχι σε ξεχωριστό φάκελο μέσα στα αρχεία στον server.

Όσο πιο πάνω βρίσκεται η εγκατάσταση του WordPress τόσο καλύτερα για την συνολική ορατότητα της ιστοσελίδας μας.

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε το WordPress είναι για λόγους ευκολίας και οικονομίας χρόνου και χρημάτων. Το WordPress είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου που σας δίνει τη δυνατότητα να στήσετε μια ιστοσελίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε κώδικα.

Όλα τα αρχεία εγκατάστασης και ότι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε είναι ήδη ενσωματωμένα μέσα στην βασική εγκατάσταση του WordPress και δεν θα δυσκολευτείτε να φτιάξετε ένα απλό και λειτουργικό site σε λίγες μόνο ώρες.

4. Εγκαθιστούμε το Theme με το child theme της αρεσκείας μας

Το Theme αποτελεί το βασικό στάδιο στην φιλοσοφία σχεδιασμού ιστοσελίδων σε WordPress. Σας παρέχει όλα εκείνα τα στοιχεία για την δημιουργία της ιστοσελίδα σας και μπορείτε να βρείτε χιλιάδες δωρεάν αλλά και επί πληρωμή στο λεγόμενο repository του WordPress.org

Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο που σας αρέσει και έτσι να ξεκινήσετε να έχετε ένα βασικό layout της ιστοσελίδα σας.

5. Εγκαθιστούμε τα απαραίτητα WordPress Plugins

Τα πρόσθετα στο WordPress είναι αναγκαία για να μπορέσει να λειτουργήσει το site μας και να αποκτήσει περισσότερες λειτουργίες από αυτές που έχει η βασική εγκατάσταση του WordPress. Μερικά πρόσθετα που θα χρειαστείτε απαραίτητα είναι τα παρακάτω:

  1. WordPress SEO by Yoast – Ένα από τα καλύτερα WordPress SEO Plugin.
  2. GASP  – Η ιστοσελίδα σας σίγουρα κάποια στιγμή θα κατακλυστεί από spam στα σχόλια και όπου αλλού υπάρχει κενό ασφαλείας. Το GASP θα σας βοηθήσει να μην γεμίσει με άχρηστο περιεχόμενο το site σας.
  3. Βackupwordpress – Η απαραίτητη εφαρμογή για back up εντός του WordPress
  4. Jetpack – Το jetpack είναι ο ελβετικός σουγιάς του WordPress με πάρα πολλά χρήσιμα εργαλεία όπως φόρμες επικοινωνίας, ενσωμάτωση κώδικα κτλ
  5. Αlternative digg – Το καλύτερο πρόσθετο κοινοποίησης περιεχομένου στα κοινωνικά δίκτυα
  6. Wordfence – Το πιο λιτό και χρήσιμο πρόσθετο ασφαλείας για να προστατεύσετε την ιστοσελίδα σας από πιθανές επιθέσεις hacker
  7. Google Analytics for WordPress – Το στατιστικό εργαλείο της Google χρειάζεται κάποιον τρόπο για να ενσωματωθεί στο site σας και αυτός ο τρόπος παρέχεται από τον μαιτρ του SEO, τον Yoast.

 

Στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε ένα eshop, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε εγκαταστήσει το πρόσθετο Woocommerce που μετατρέπει το WordPress σε ένα πολύ λειτουργικό και σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Για το eshop θα χρειαστούμε μερικά ακόμα χρήσιμα πρόσθετα όπως:

και αρκετά ακόμα για να βελτιώσουμε την εμφάνιση και τις μετατροπές.

6. Δημιουργούμε τα πρώτα άρθρα και τις βασικές σελίδες

Η ιστοσελίδα μας θα πρέπει να έχει μερικά βασικά άρθρα και βασικές ενημερωτικές σελίδες όπως η φόρμα επικοινωνίας, το ποιοι είμαστε, το site map κτλ.

7. Κοινοποιούμε την ιστοσελίδα μας στα social media

Η κοινοποίηση της ιστοσελίδας μας και των επιμέρους στοιχείων της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει διπλό σκοπό:

  • Πρώτον να αποκτήσει κοινό και επισκέπτες και
  • Δεύτερον να αποκτήσει backlinks τα οποία θα μας ανεβάσουν στις σελίδες αποτελεσμάτων της Google.

Η διαδικασία δημοσίευσης γίνετε σε τρία απλά βήματα:

1. Γράφω ένα άρθρο στο blog μου

2. Δημοσιεύω το άρθρο στο blog μου

3. Κοινοποιώ το άρθρο στα social media

Τόσο απλά. Όλοι μπορούν να το κάνουν, επομένως όλοι μπορούν να αποκτήσουν ανάλογα με την αγορά στόχο τους ασταμάτητη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα τους.

Εντάξει, όντως τα λέω τόσο απλά που ίσως κάποιοι από εσάς να δυσανασχετήσουν και να θελήσουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο εύκολο το να φτιάξεις μια ιστοσελίδα γιατί απαιτεί κάποια εμπειρία και κάποια εξοικείωση με την τεχνολογία.

Αν δείτε ότι τα βρίσκετε σκούρα, τότε μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του ειδικού και να ζητήσετε μια προσφορά κατασκευής ιστοσελίδας σήμερα.

Ο στόχος με το παρών άρθρο δεν είναι να σας εκπαιδεύσω και να σας καταρτίσω τεχνικά, αλλά να σας δώσω έναν μπούσουλα για να δείτε τι χρειάζεται για να κατασκευαστεί μια απλή πρώτη ιστοσελίδα και να ανεβεί στο ίντερνετ.

Όμως όπως κάθε πρωτάρης είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε λάθη. Για να σας γλιτώσω από διπλό και περιττό κόπο, τότε θα πρέπει να διαβάσετε παρακάτω για να δείτε τι λάθη θα πρέπει να αποφύγετε στην αρχή της κατασκευής του site σας.

Ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγω στην αρχή της κατασκευής του site

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ WORDPRESS

1. Αποφύγετε το parallax design και τις ιστοσελίδες που είναι one page

Το parallax design ήρθε για να εντυπωσιάσει και να καταπλήξει τα πλήθη που δεν έχουν σχέση με το ίντερνετ και που δεν αναζητάνε χρήσιμες πληροφορίες στο ίντερνετ. Το πρόβλημα με το parallax design είναι πολλαπλό.

Αρχικά μειώνει την ορατότητα της ιστοσελίδας σας στη Google, μειώνοντας τις σελίδες που ταξινομούνται από τη Google σε μια εποχή που όλοι προσθέτουν άχρηστες σελίδες για να αυξήσουν την ορατότητα τους στις συνολικές αναζητήσεις της Google.

Μετά, δεν είναι λειτουργικό γιατί δεν μπορείτε να διασυνδέσετε σελίδες μεταξύ τους αφού έχετε τα πάντα σε μία σελίδα. Επίσης, πως θα μετρήσετε τις διαδρομές του χρήστη μέσα στη σελίδα σας όταν δεν υπάρχουν σελίδες παρά μόνο μία;

2. Το site σας θα πρέπει πρώτα να παίζει στα κινητά και μετά στους σταθερούς υπολογιστές

Η αρχή του mobile first είναι αναγκαία. Οι λόγοι είναι ότι πλέον το 80% των επισκεπτών σας θα έρθει από κινητές συσκευές.

3. Αποφεύγουμε τα φθηνά hosting στην Αμερική και στο εξωτερικό

Το θέμα με το web hosting είναι ότι καταλήγουμε πολλές φορές μέσα στη βιασύνη μας και την άγνοια μας να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν γίνεται να αγοράσουμε φιλοξενία με 1 ευρώ το μήνα στη Νέα Ζηλανδία ή στην Αλάσκα και να έχουμε γρήγορη ιστοσελίδα και μετά να ξοδεύουμε 1 ευρώ το κλικ με τα Google Adwords γιατί το site μας δεν είναι και δεν φαίνεται πουθενά.

Δεν λέω να αγοράσετε το δικό σας web server, αλλά ένα κόστος 100 ευρώ το χρόνο είναι λογικό για φιλοξενία στην Ελλάδα.

4. Πριν ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας προσδιορίζουμε την αγορά στόχο μας και έναν τρόπο που θα βγαίνουν τα λεφτά

Αν δεν έχετε ήδη μια επιχειρηματική δραστηριότητα ή ένα μαγαζί, τότε θα πρέπει να βρείτε πριν φτιάξετε την ιστοσελίδα σας έναν τρόπο για να βγαίνει ο επιούσιος. Έτσι θα έχετε και έναν στόχο στο κεφάλι σας για το τι πρέπει να κάνετε για να βγάλετε λεφτά από την ιστοσελίδα σας.

5. Δεν επιλέγουμε δύσκολα και φανταχτερά θέματα στην αρχή

Στην αρχή όλοι εντυπωσιαζόμαστε και θεωρούμε ότι τα πάντα είναι εύκολα και δυνατά. Γρήγορα όμως αντιλαμβανόμαστε ότι δεν γίνεται σε ένα απόγευμα να φτιάξουμε τη νέα Google ή το επόμενο Facebook και θα πρέπει να ρίξουμε τις φιλοδοξίες και τον εγωισμό μας.

Ξεκινήστε με ένα απλό και εύκολο θέμα στη διαχείριση και στο στήσιμο. Αφού αποκτήσετε κάποια σχετική εμπειρία με το ίντερνετ, τότε μπορείτε να μετακομίσετε σε κάτι πιο πολύπλοκο.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και εάν με το που ξεκινήσετε πατώσετε ή κολλήσετε, τότε δεν θα μπορέσετε να βγείτε στην επιφάνεια και να ολοκληρώσετε το πρώτο έστω και απλό site στο ίντερνετ.

6. Μαθαίνουμε πριν κάνουμε οτιδήποτε

Το ίντερνετ διαθέτει άπειρους πόρους για να μάθετε πως να σχεδιάσετε την πρώτη σας ιστοσελίδα. Καλό είναι πριν κάνετε οτιδήποτε να μπείτε στο πνεύμα του σχεδιασμού των ιστοσελίδων.

7. Δεν ξεχνάμε τον σχεδιασμό για κινητά

Το mobile first design έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αφού η χρήση των κινητών αυξάνεται καθημερινά. Για αυτό η Google έχει προσαρμόσει τον αλγόριθμο της για να επιβραβεύσει τις ιστοσελίδες εκείνες που έχουν σχεδιαστεί με τη φιλοσοφία mobile first ενώ τιμωρεί αλγοριθμικά αυτές που δεν είναι σχεδιασμένες για τις κινητές συσκευές.

8. Δεν τα παρατάμε ποτέ

Η φιλοσοφία της συνεχόμενης βελτίωσης είναι το βασικότερο κίνητρο για να συνεχίσετε αφού κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο ίντερνετ. Κανείς δεν έγινε σε μια μέρα πλούσιος και η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα!

Μπορεί οι πρώτες σας απόπειρες στο ίντερνετ να μην κατέληξαν εκεί που θα θέλατε, αλλά η εξάσκηση κάνει το μάστορα. Για αυτό τελειώνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να σας πω μια ιστορία σε μία σχολή πηλοπλαστικής.

Αφού χώρισαν το τμήμα πηλοπλαστικής σε δύο ομάδες, ανέθεσαν και στις δύο ομάδες να φτιάξουν τον καλύτερο αμφορέα. Η πρώτη ομάδα είχε το δικαίωμα να φτιάξει μόνο έναν αμφορέα και να τον τελειοποιήσει ενώ στη δεύτερη ομάδα δόθηκε η δυνατότητα να φτιάξει όσους αμφορείς θέλει, αρκεί να διαγωνιστεί μόνο με έναν.

Πώς να φτιάξετε μια ιστοσελίδα το 2020 - Οδηγός βήμα προς βήμα 1

Αν είστε πριν την κατασκευή ή την ανακατασκευή της ιστοσελίδας σας, πριν κάνετε οτιδήποτε ζητήστε μια προσφορά για κατασκευή site ή κατασκευή eshop.

Ζητήστε προσφορά κατασκευής  ή προώθησης ιστοσελίδας